ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 24573 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Ve Švandově divadle v Praze probudí Šamana

0 Richard Winter 3.1.2014

Šaman, hra podle magické i básnické předlohy Egona Bondyho, zavládne od 15. února v suterénním Studiu Švandova divadla. Novelu duchovního otce českého undergroundu, do níž Bondy otiskl svůj oslavný a zároveň nelítostný autoportrét, režíruje Viktorie Čermáková (na snímku) – původně herečka, z níž vyrostla jedna z nejrespektovanějších současných režisérek.

Fantaskní příběh vypráví o soudruhovi Šamanovi, kdysi mocném kouzelníkovi primitivní lidské tlupy. Jeho sláva a schopnosti však začínají nebezpečně upadat.  A co víc, pravěkou společností obchází Tajná bezpečnost, která Šamana chodí průběžně kontrolovat.

“Dali jsme si za cíl vzývat ducha doby,” říká Viktorie Čermáková. “Chceme mluvit o naději a zkáze. O tom, jaký lítý boj člověk musí se sebou vést, aby opravdu poznal sám sebe. A také o tom, jak je těžké pak sám se sebou žít – natož pak žít s těmi ostatními lidmi,” dodala.

Chystané představení režisérka popisuje jako “poetické, chaotické, egocentrické a morálně naléhavé, ale i hudební, záměrně nedůsledné a vědomě prolhané”.  Titulní roli stárnoucího kouzelníka ztvární charismatický Robert Jašków, Gestapačku hraje Kristýna Frejová. Z hostujících herců se objeví Jiří N. Jelínek, Tereza Nádvorníková a Jakub Gottwald, zajímavou roli dostal i básník Vít Kremlička.

Bondyho Šaman je u Švandů už druhým titulem z trojice her o prorocích, vizionářích a básnících: Tou první byla Země Lhostejnost v režii Doda Gombára věnovaná Karlu Krylovi a do konce sezóny uvidíme ještě inscenaci Možná, že odcházíme podle spisovatele Jana Balabána. Tu pro smíchovskou scénu pohostinsky připravuje režisér Martin Františák, premiéra bude 22. března.