ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5409 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Podle kritiků jsou nejlepšími filmy roku Gravitace a Her

0 Richard Winter 10.12.2013

Sci-fi snímek Gravitace a romance Her se staly podle Losangeleské asociace filmových kritiků nejlepšími filmy roku. Za nejlepší herecké výkony ocenili losangeleští kritici Bruce Derna, Cate Blanchettovou a Francouzku Adele Exarchopoulosovou. Losangeleská asociace patří k prvním sdružením, které v sezóně filmových cen vrcholící Oscary rozděluje ocenění. Newyorští kritici minulý týden za nejlepší snímek označili kriminální drama Špinavý trik.

Film Her režiséra Spikea Jonzeho nabízí záplatku, ve kterém se hlavní hrdina v podání Joaquina Phoenixe zamiluje do svého počítačového systému s hlasem Scarlet Johanssonové. Snímek přijde do českých kin v únoru.

Gravitace dostala nejvíc cen, když byla oceněna i za režii (Alfonso Cuarón), střih a kameru. Nejlepší scénář měl podle losangeleských kritiků snímek Před půlnocí, který napsali režisér filmu Richard Linklater a jeho dva hlavní představitelé Julie Delpyová a Ethan Hawke.

Bruce Dern byl vyhlášen nejlepším hercem za výkon v road movie Nebraska režiséra Alexandera Paynea. Kritici v kategorii hereček a cenu udělili napůl Cate Blanchettové za roli ve filmu Jasmíniny slzy od Woodyho Allena a Adele Exarchopoulosové, jedné z dvou hlavních představitelek lesbické love story Život Adele. Tento snímek, který dostal letos Zlatou palmu na festivalu v Cannes, byl vyhlášen nejlepším neanglicky mluveným filmem.

Začátkem minulého týdne Sdružení newyorských filmových kritiků vybralo za nejlepší film Špinavý trik režiséra Davida O. Russella o podvodníkovi, kterého Federální úřad pro vyšetřování (FBI) přiměje ke spolupráci.

Hollywoodská sezona filmových cen bude pokračovat vyhlášením nominací na ceny Sdružení filmových a televizních herců a ve čtvrtek budou zveřejněny nominace na Zlaté glóby. Média sledují výsledky těchto cen především jako ukazatel pro Oscary, kteří se udělují koncem února.