ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 21778 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Provokativní filmový hit Vlhká místa míří do tuzemských kin

0 Richard Winter 7.11.2013

Německý film Vlhká místa natočený podle stejnojmenného kontroverzního bestselleru německé autorky Charlotte Rocheové vstoupí 21. listopadu 2013 do českých kin. V Německu film během prvního měsíce v kinech vidělo milion diváků. Ode dneška je online k dispozici malá ochutnávka v podobě oficiálního českého traileru.

Provokativně otevřený příběh osmnáctileté Helen odkrývá, že ve společnosti stále existuje mnoho tabuizovaných témat – zejména v oblasti ženské sexuality a intimity. Na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu letošního roku, kde byl film poprvé uveden, vzbudil mnoho vzrušených debat a odborná i laická veřejnost se vesměs shodovala na tom, že film je “sice kontroverzní, ale nikoli prvoplánově šokující”.

Ve své domovině měl film premiéru krátce po Locarnu, 22. srpna 2013, a už v září návštěvnost v Německu překonala magickou hranici milionu diváků a recenzenti se shodují, že podobně kvalitní a originální “komedie” v Německu už dlouho nevznikla. Filmový server Filmjunkies.de napsal: “Vlhká místa nejsou skandál, ale adrenalinová injekce, kterou německá komedie posledních let nezbytně potřebovala.”

V příběhu osmnáctiletá Helen (Carla Juri) ráda experimentuje. Zvláště v sexu. Také v oblasti hygieny má několik vlastních svérázných teorií. Své okolí šokuje upřímností a komentáři, jež by pravá dáma nikdy nevypustila z úst. Helen už je prostě taková. S kamarádkou a “pokrevní sestrou” Corinnou spiklenecky porušuje jedno společenské tabu za druhým – až do doby, než Helen skončí v nemocnici po prekérní nehodě při holení intimních partií.

Ale i na nemocničním lůžku pokračuje ve své poněkud drsnější cestě za vyrovnáním s bolavými místy svého dospívání a tajně doufá, že se jí podaří usmířit své rozvedené rodiče. Spojence nalezne v ošetřovateli (Christoph Letkowski), kterého svou přímočarostí úplně odzbrojí. Nejtajnější aspekty ženského světa se všemi bizarnostmi a skrývanými touhami ukazuje film Vlhká místa s nevídanou otevřeností a humorem. Německý filmový hit roku 2013 vznikl podle stejnojmenného knižního bestselleru.

Románový debut německé autorky a populární televizní moderátorky Charlotte Rocheové Vlhká místa vyšel v roce 2008. Přes sedm měsíců se kniha udržela na nejvyšších příčkách literárních žebříčků a stala se bestsellerem roku 2008. Vlhká místa byla také prvním německým titulem, který se probojoval na první místo mezinárodního seznamu bestsellerů na Amazonu. Byla přeložena do 27 jazyků a vedle Německa, Rakouska a Švýcarska byla vydána ve 28 zemích včetně České republiky.

V České republice vyšel román Vlhká místa také v roce 2008 a k dnešnímu dni se dočkal už několika dotisků. Román Vlhká místa i následující román Charlotte Rochoevé s názvem Modlitby klína v České republice vydalo nakladatelství Jota. Vydání zatím posledního dotisku Vlhkých míst je plánováno na 20. listopadu letošního roku.