ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30783 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Začaly oslavy 45 let existence Divadla Husa na provázku

0 Richard Winter 23.9.2013

V Brně o víkendu zahájily oslavy 45 let existence Divadla Husa na provázku. Soubor si jubileum připomíná dalším ročníkem nepravidelného festivalu Divadlo v pohybu, tentokrát s podtitulem Duha v Brně. Festival potrvá devět dní, jeho program tvoří 45 různorodých akcí.

Divadlo svým příznivcům nabídne průřez aktuální tvorbou, připomene české i zahraniční projekty, stejně jako osobnosti, které souborem prošly nebo jej ovlivnily. Uskuteční se divadelní představení na tradičních i netradičních místech, koncerty či scénická čtení. Chybět nebude sraz foxteriérů na počest Dášeňky Karla Čapka nebo happening za pojmenování uličky nedaleko divadla po exprezidentu Václavu Havlovi. Do pavilonu Anthropos zase chtějí divadelníci vnést atmosféru festivalu ve Woodstocku. Jeden z festivalových dní věnovaný novým dramatickým textům hostí funkcionalistická vila Tugendhat.

Nejrozsáhlejší program již nabídl festival v Domě umění na Malinovského náměstí a Domě pánů z Fanalu na Zelném trhu, tedy v sídle divadla. Pořadatelé sezvali desítky osobností, které divadlem prošly. Pamětníci prostřednictvím krátkých výstupů a improvizací představili všech 45 sezon v dějinách divadla.

Nepravidelný festival Divadlo v pohybu je pro Husu na provázku vždy předělem dvou tvůrčích etap. Proto jsou na programu také čtyři derniéry – skončí inscenace Trosečník III., Maestro a Markétka, Trapná muka a Hordubal. Na repertoáru je v nadcházející sezoně postupně nahradí třeba hra Petera Shaffera Amadeus nebo další mozartovská variace Amadeus v Brně aneb Moc art, kterou připravují autoři Milan Uhde a Miloš Štědroň.

Soubor Husa na provázku první veřejná představení odehrál v roce 1968. K nejznámějším hereckým tvářím, jež souborem prošly, patří Boleslav Polívka, Jiří Pecha nebo Miroslav Donutil. V současnosti je Husa na provázku součástí Centra experimentálního divadla, uměleckým šéfem je od roku 2005 režisér Vladimír Morávek.