ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 19486 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Šlajer, Štindl a Špaček začali natáčet film o dospívání s názvem Místa

0 Richard Winter 21.6.2013

Režisér Radim Špaček začal natáčet film o dospívání s názvem Místa. Na snímku dále spolupracují producent Vratislav Šlajer a scenárista Ondřej Štindl. Hlavní roli v něm sehraje dospívání, láska a pomsta. Spojení osobností Šlajera, Štindla a Špačka přineslo tvůrcům v roce 2011 absolutní vítězství v rámci prvně uspořádaných Cen české filmové kritiky. Jejich film Pouta tehdy s pěti soškami Českého lva zvítězil i u České filmové a televizní akademie.

Tentokrát mají tvůrci ambice bodovat především u diváků. Místa, která začali filmaři točit v půlce června, jsou určena především mladým divákům a těm, kteří stáli na prahu dospělosti v devadesátých letech. Do strhujícího příběhu o dospívání obsadili tvůrci neokoukané a herecky výrazné mladé herce.

“Hlavní hrdina Adam se ve vzpomínkách vrací do doby a na místa, kde vyrůstal. Jde o poslední léto, které prožil někdy v polovině devadesátých let ve svém rodném městě. Přestože dnes neví, jak to přesně bylo, to, co tehdy prožil, zásadně ovlivnilo jeho život,” uvedl scenárista Ondřej Štindl.

Scénář slibuje poutavý příběh, zaujal jím i kolegu spisovatele Jáchyma Topola: “Místa jsou vydařeným příběhem se skvěle napsanými dialogy. Příběh jde pod povrch, zavrtává se hluboko pod kůži a mění tak lhostejného diváka v zasaženého pozorovatele.” Producent Vratislav Šlajer zase na scénáři oceňuje to, že bere své mladé a sympatické hrdiny vážně, “nedělá z devadesátých let mafiánský opus, ale jde tu především o příběh s dynamickým a stylovým vyprávěním.”

Celý film vzniká jako týmová práce, na vizuální podobě filmu se tak podstatným způsobem podílí i kameraman Jaromír Kačer, který byl za kameru předchozího společného filmu oceněn Českým lvem. Filmaři v současné době hledají autora hudby, kterým může být i zahraniční interpret, pokud hudbou vystihne napínavou atmosféru filmu. Mladí filmoví hrdinové se nacházejí v té fázi života, kdy se rýsuje budoucnost, která nad člověkem najednou visí jako příslib i jako hrozba. Procházejí také pro ten věk typickou konfrontací a to nejenom s rodiči a světem kolem.

Film zobrazuje i jistý druh uvolnění, vzdor mládí, ale i dávné příběhy magických míst, která se sebou nesou historii. Odtud také název filmu Místa. Ta filmová našli tvůrci v Ústí nad Labem, Litoměřicích nebo v Praze, natáčet budou i v ateliérech České televize. Kromě letního natáčení čeká filmový štáb ještě podzimní dotáčka.

Tagy: