ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 12031 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

48. ročník karlovarského festivalu představí americké nezávislé tvůrce

0 Richard Winter 12.3.2013

Karlovarský festival, jehož 48. ročník se uskuteční od 28. června do 6. července, představí tvorbu amerických nezávislých tvůrců. Stane se tak deset let poté, co studenti filmu z newyorské univerzity Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond (na snímku) založili produkční společnost Borderline Films. Od té doby jejichž snímky uvedly desítky filmových festivalů.

Seana, Antonia a Joshe, kteří se během posledních let stali vzory pro mnoho začínajících nezávislých filmařů, do Karlových Varů doprovodí několik herců a stálých členů štábu. “Sekce nazvaná Borderline Films: Prvních deset let představí vůbec první ucelenou přehlídku věnovanou mladíkům z této newyorské produkční společnosti,” uvedli organizátoři MFF v Karlových Varech. Trojice filmařů střídajících se v úlohách autora, režiséra a producenta získala světové uznání svými originálními filmy nenuceně se pohybujícími na hranici dělící umění od komerce.

Přehlídku zahájí krátký snímek Buy It Now (2005), za který Antonio Campos získal cenu v Cannes. Jeho celovečerní debut Afterschool tam byl uveden v prestižní sekci Un certain regard (Jistý pohled) o tři roky později. V Cannes bylo v premiéře uvedeno šest filmů těchto obdivovatelů evropské kinematografie. Camposův druhý krátký film The last 15 (2007) byl vybrán do hlavní soutěže, v nesoutěžní festivalové sekci Quinzaine des réalisateurs. ve volném překladu Dva týdny režisérů, byl uveden lyrický snímek Two Gates of Sleep (2010), který Borderline Films produkovali režisérskému kolegovi Alistairu Banksi Griffinovi.

V téže nezávislé canneské sekci byl oceněn Durkinův krátký snímek Mary Last Seen (2010) a o rok později zaznamenal jeho celovečerní debut Martha Marcy May Marlene mimořádný úspěch v Un certain regard, kterým navázal na cenu za režii ze Sundance půl roku předtím. “Jako vůbec první tvůrci představení na MFF v Karlových Varech budou mít navíc možnost promítnout publiku tři filmy svých oblíbených režisérů, kteří trio Borderline Films zásadním způsobem ovlivnili,” uvádí se na webových stránkách karlovarského festivalu.