ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 21778 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Dívky z Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

0 Petr Hašek 20.8.2012

Chmurné předpovědi se naplnily a kulturní i politický svět je nyní na Rusko velmi rozezlen. Moskevský soud uložil v pátek vezněné trojici členek punkové skupiny Pussy Riot dvouletý trest odnětí svobody za výtržnost v pravoslavném chrámu, kde zpívaly proti nynějšímu prezidentu Vladimiru Putinovi. Odsouzené se hodlají odvolat.

Reakce na sebe ale nedala dlouho čekat. Před soudní budovou se srotil dav, který skandoval „Hanba!“ a „Fašisté!“. Předtím policisté pro jistotu zatkli na třicet demonstrantů a aktivistů, včetně opozičních předáků Sergeje Udalcova a Garriho Kasparova. Akce na podporu skupiny se v minulých hodinách odehrály v desítkách měst po celém světě.

Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová již strávily ve vazbě více než pět měsíců. Ty se jim do výkonu trestu započtou. Soudkyně Marina Syrovová v úvodu vynášení verdiktu, které trvalo více než dvě a půl hodiny, shledala dopadenou trojici dívek vinnou.

Na Rusko se po vynesení rozsudku, který má pravděpodobně politické pozadí, snesla vlna kritiky. V zahraničí je trest považován za nepřiměřený a tvrdý. Podle některých pozorovatelů lze ovšem očekávat, že by po odvolání mohl být zmírněn.

JŠp