ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5633 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Divadelní spolek Kašpar uvádí prázdninový Rozmarný bonus

0 Redakce 2.8.2011

V pražském Divadle v Celetné nabízí spolek Kašpar představení Rozmarný bonus, které je přílohu oblíbeného letního speciálu – úpravy Vančurova Rozmarného léta. Klasické představení mělo v Celetné už přes stovku repríz. Inscenace Rozmarný bonus je podle slov režiséra Jakuba Špalka složená jako na DVD z toho, co se při přípravě původní hry nepovedlo, nevešlo či co bylo cenzurováno. Rozmarné léto hraje spolek Kašpar v Divadle v Celetné od 18. června do 16. září. Reprízy Rozmarného bonusu, který měl premiéru 28. července, jsou na programu 20. a 28. srpna a 7. září.

Scénář Rozmarného bonusu je psán vančurovskou češtinou pod jazykovou supervizí spisovatele Jiřího Stránského. Pro Bonus vzniklo také deset nových písní, k nimž hudbu opět složil Petr Malásek. V hlavních rolích vystupují Jan Potměšil, Eva Elsnerová, Tomáš Karger, Eliška Boušková, František Kreuzmann, Míla Tichý a Irena Kristeková.

"Nápad na Bonus vznikl během repríz uplynulého léta – zjistili jsme, že mnoho diváků přichází znovu a znovu, každý rok zajdou do našich říčních lázní, a uvědomili jsme si ohromný potenciál těchto "rozmarných fandů". Začal vznikat text pro znalce Vančurova příběhu. Zde najdete to, co původní příběh zatajil, vynechal či opomenul – skrytá tajemství, rozhovory šeptané i scény s hvězdičkou," řekl režisér Špalek.

Inscenace Rozmarné léto se v Celetné uvádí jako takzvaný letní speciál – v repertoáru je vždy jen od června do září. Důvodem je mimo jiné mimořádně náročná dekorace. Na jevišti je skutečná plovárna i vůz komediantů s napjatým lanem provazochodce. V neposlední řadě by běžný divadelní provoz komplikovalo i to, že v rámci představení se v hledišti Divadla v Celetné otevírá hospoda U čtrnácti pomocníků.

Spolek Kašpar založil Jakub Špalek v roce 1990 z iniciativy spolužáků divadelní fakulty. Dodnes uvedl přes 80 premiér, patnáct let hraje v Celetné.

rwi