ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 19284 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Tesaři a kováři živě ve vysílání ČRo Ostrava

0 Redakce PLAY.CZ 25.7.2011

Staré profese cechů tesařů a kovářů ožijí na frekvencích Českého rozhlasu Ostrava. V sobotu 30. července zavítá do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm přenosový vůz ostravské stanice ČRo. V ten den proběhne v Dřevěném městečku muzea program s názvem Den řemesel a setkání kovářů. Dvouhodinový přímý přenos moderovaný Dagmar Misařovou začne v 10.00 hodin.

Návštěvníci Dřevěného městečka, i posluchači Českého rozhlasu Ostrava, se mohou těšit na ukázky starých profesí zpracování a opracování dřeva, výroby štípaných plotů, dřevěných žebříků, loukoťového kola, násad do různého nářadí, oken a dveří nebo dřevěných sudů. „K vidění bude ruční výroba cihel a kachlí, různé opracování kamene, zasklívání oken, drátování, práce košíkáře, hrnčíře, klempíře, soustružníka, kartáčníka, oplétání demižónů, práce na tkalcovském stavu, pletení slaměných ošatek a mnoho dalších řemesel,“ přibližuje program jeho režisér Milan Gesierich z Valašského muzea v přírodě.

„Svůj fortel a um předvedou u mikrofonu kováři a tesaři z celé České republiky. Oživíme benzínový motor štípačky, nahlédneme do pálenice, budeme u opracování kulatiny ručním tesáním, výroby provazů a lan, smrkového šindele nebo dřevěných okapů. Prostě u všeho zajímavého, co program v Dřevěném městečku nabídne,“ zve k poslechu Dagmar Misařová z Českého rozhlasu Ostrava.

Program na místě bude slavnostně zahájen v 9.45 hodin z pavlače fojtství písní „Stavěli tesaři“. Poté tesaře a kováře přivítají zástupci jednotlivých cechů. Program až do 18té hodiny nabídne také ukázky výroby ručního papíru, do provozu bude uveden stoletý parní stroj, ve fojtském dvoře se budou kout koně. Kováři po celý den budou předvádět různé techniky zpracování železa na několika výhních a kovadlinách. Ve stáncích budou prezentovány nejen tesařské a kovářské výrobky. Děti se mohou těšit na speciální soutěže. K poslechu budou vyhrávat Čertovka z Horní Lidče a soubor Jasénka ze Vsetína.

Dvouhodinový přímý přenos ze Dne řemesel a setkání kovářů naladí posluchači Českého rozhlasu Ostrava v sobotu 30. července od 10.00 hodin na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Těšínsko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM nebo také na internetových adresách: www.rozhlas.cz/zive a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava.

Poslouchejte ČRo Ostrava online