ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5332 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

V krumlovském divadle chystají Scarlattiho barokní operu

0 Redakce 1.7.2011

Premiéru barokní operní komedie Dove é amore é gelosia (Kde je láska, je i žárlivost) od Giuseppe Scarlattiho chystají na 9. a 10. září v barokním divadle na zámku v Českém Krumlově. Sólových partů se pod vedením dirigenta Vojtěcha Spurného ujmou sólisté Národního divadla Kateřina Kněžíková, Jaroslav Březina a Lenka Máčiková a Aleš Briscein. Režijní nastudování připravuje Ondřej Havelka.

V barokním zámeckém divadle s dochovanou s unikátní technikou na výměnu kulis, kostýmy a rekvizitami byli ke spolupráci přizváni hudební specialisté na historické hudební nástroje. Dokument z představení připravuje ČT2. Pro projekt bylo vytvořeno těleso s názvem Schwarzenberský dvorní orchestr. Televizní záznam opery bude doplněný dotáčkami ze zákulisí divadla a exteriérů zámku. V roli inspicienta diváky provede Bohumil Klepl. Kameramanem pořadu bude Jan Malíř a výtvarníkem Jana Zbořilová.

Dílo Dove é amore é gelosia vzniklo, když Scarlatti dostal od J. A. Schwarzenberga objednávku zkomponovat pro slavnosti v roce 1768 komickou operu. Jednalo se o slavnostní představení u příležitosti svatební návštěvy jeho syna Jana Schwarzenberga dne 24. července roku 1768. Operu dirigoval sám Scarlatti. Neapolský rodák Scarlatti (1718-1777) složil více než 30 oper, které byly hrány v mnoha italských městech a ve Vídni. Je oceňován jeho přirozený dar pro melodiku, jeho vynikající zvládnutí žánru komické opery a jeho všeobecně okouzlující hudební styl.

rwi