ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30783 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Filmová adaptace komiksu Alois Nebel je hotová

0 Redakce 17.6.2011

Filmová adaptace komiksu Alois Nebel autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 je dokončena a do české distribuce vstoupí 29. září letošního roku. K realizaci filmu použil režisér Tomáš Luňák poprvé v české kinematografii unikátní technologii kombinující hraný a kreslený film, první ukázku z filmu nabízejí tvůrci k vidění na webových stránkách filmu www.aloisnebel.cz.

Příběh filmu začíná  na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po druhé světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku.

Film vznikl v mezinárodní koprodukci. Světová práva koupila německá společnost The Match Factory, jež mimo jiné distribuuje filmy režisérů Toma Tykwera, Akiho Kaurismäkiho a také snímek Strýček Búnmí thajského režiséra Apichatponga Weerasethakula, který byl loni oceněn Zlatou palmou na filmovém festivalu v Cannes.

tz