ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 27541 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Blood Red Shoes: Kradli jsme sandwiche na benzínkách

0 Redakce 18.11.2010

Populární scénář, totiž  dvoučlenná kapela složená s kluka a dívky, minimalistické aranže, plus vynikající tah a silná energie. Pozor! Už v pátek 19. listopadu Praha vůbec poprvé přivítá jednu kapel, které tenhle fenomén nastartovaly. Konečně se u nás ukážou britští Blood Red Shoes.

Vychází jim druhá deska Fire Like This, ale mají za sebou taky několik vinylů a především bezpočet koncertů. Vzpomínáte na senzační vystoupení The Subways? Točíte doma desky White Stripes? Musíte vidět i Blood Red Shoes, kteří stáli u zrodu téhle moderní kytarové vlny. Kytaristka a vokalistka Laura-Mary Carter vypráví po telefonu, jak osudové bylo setkání s bubeníkem Stevenem Ansellem, a taky jak kradli sandwiche, když měli sotva na benzín.

Býváte pokládáni za punkovou kapelu, ale podle mě máte ve skutečnosti moderní  rockový zvuk. Cítíte se jako punkáči?

Docela jo, proč bys nesouhlasil? Ale máš asi pravdu, že nezníme jako punk. Jsme spíš rocková kapela. Píše se o nás jako o punkáčích, protože tak přistupujeme k muzice. Je těžké říct v čem to přesně je. Strašně moc chceme hrát, cestování a tak, to je pro lidi trochu punkovej život. Je to víc o pozadí kapely, co si myslíme, jestli zapadáme do mainstreamu. Většinu práce děláme sami, baví nás DIY princip.

Aktuální  videoklip Heartsink jste natáčeli s partou vašich fanoušků. Byla to dobrá party, nebo spíš tvrdá práce?

V klipu hráli lidi, co mají opravdu rádi kapelu, byli hodně tiší, vážní a šli do toho naplno. Tématem klipu bylo rozbít něco, k čemu má člověk osobní vztah, symbol něco nepříjemného nebo bolestného, takže to bylo pro všechny dost osobní. Nikdo se neflákal, od všech to byla spíš dobře odvedená práce. Když pak došlo na rozbíjení, tak si to všichni užili, to byla legrace. Všichni byli každopádně moc milí.

Co znamená  ta skladba pro vás, například v textu?

Je hodně destruktivní. Téma je abstraktní, jsou v ní i myšlenky o tom, co se děje ve světě. Není za ní žádný konkrétní zážitek, přesto je i pro nás osobní.

Jste duo, navíc složené z kluka a holky. To je dnes hodně moderní, nicméně vy patříte k vůbec prvním kapelám, které takhle vystupují. Kým jste se inspirovali, pamatujete si třeba nějaké takové duo z dětství?

To je zajímavé, nešlo původně o to hrát jako duo. Často se nás ptají, protože v kapele hrají obvykle čtyři a víc lidí. Ale tohle nebyl záměr. Když jsme se potkali, mohla klidně vzniknout celá kapela, napsali jsme písničky a chtěli strašně moc hrát koncerty. Nečekali jsme na nic a začali vystupovat. Měli jsme úspěch, vyhovovalo nám to a už to tak zůstalo.

Jak vzpomínáte na svoje předchozí kapely, které se rozpadli před založením Blood Red Shoes?

Je to hodně jiné. Hrála jsem v holčičí kapele, která byla víc punková, Steve zas hrál na kytaru a zpíval v takové trochu politicky angažované hard-corové kapele. Především nás ale spojila obrovská vůle pracovat. Oba jsme nebyli v kapelách spokojení, protože se málo zkoušelo, vznikalo málo nových skladeb a necítili jsme dost odhodlání. To nám společně funguje skvěle, píše se nám spolu dobře, a taky dáváme do kapely všechno. To jsem vždycky chtěla. Teď jsme na sebe tak zvyklí a tak dobře si rozumíme, že nikoho do kapely už nepotřebujeme.

V jednom z rozhovorů jsem četl, že Steve prý někdy krade v obchodech velikých mezinárodních řetězců, je to pravda?

(smích) Jo dělával to, to je fakt.

To bylo pro zábavu, nebo tím vyjadřoval dokonce nějaký politický názor?

Pokud vím, bylo to asi před třemi lety. Tehdy jsme neměli žádný peníze, měli jsme sotva na benzín na koncerty, všechno jsme investovali do kapely. Neměli jsme pořádně ani kde bydlet. Přespávali jsme různě u kamarádů. Prostě dost drsnej život. Takže tehdy to byla trochu nutnost. Ukradli jsme občas třeba sandwich na benzínce. Ale je to dlouho, asi to řekl už dost dávno.

Byl někdy chycen?

Možná, to si nejsem jistá. Ale nepamatuju si, že by měl kvůli tomu někdy vážný problém.

JAKUB ANDĚL


Blood Red Shoes – 19. listopadu, Praha, Lucerna Music Bar (už od 18:30 !!!)
www.myspace.com/bloodredshoes