ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 16107 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Skinny Puppy točí album a míří do Prahy

0 Redakce 3.8.2010

Kanadská elektro-industriální  kapela Skinny Puppy vznikla ve Vancouveru roku 1982. cEvin Key, tehdy působící v novovlnné formaci Images in Vogue, původně  zamýšlel ze Skinny Puppy udělat jen svůj experimentální vedlejší projekt, přesto jej po příchodu vokalisty Niveka Ogra rozvinul ve svou hlavní kapelu.

Key a Ogre jsou jedinými stálými členy za celou dobu působení Skinny Puppy na industriální scéně, přičemž během let kapelou prošli i Bill Leeb (známý z Front Line Assembly), Dave Ogilvie či Al Jourgensen z Ministry.  

Skinny Puppy si rychle vytvořili vlastní zvuk fúzující prvky ambientu, noise, nové vlny, elektra, rocku a samplování. Již po několika prvních koncertních šňůrách se stali známí svými krvavými performancemi na pódiu a důrazem na témata jako testování výrobků na zvířatech, znečišťování životního prostředí, násilí na ženách či chemické zbraně.

Svým nekompromisním přístupem si v osmdesátých letech získali v elektronickém undergroundu bezpočet oddaných příznivců, ačkoli byla jejich dráha lemována jedním skandálem za druhým. Například jeden z koncertů turné VIVIsectVI byl zastaven policií, protože publikum uvěřilo, že probíhající scénka vivisekce je skutečná. Na pódiu byly na denním pořádku krvácející krucifixy a projekce záznamů sebevražd, v soukromých životech se členové Skinny Puppy nijak nevyhýbali tvrdým drogám. V polovině devadesátých let se kapela na několik let rozpadla poté, co Nivek Ogre odešel a Dwayne Goettel se předávkoval heroinem.

Roku 2000 se Ogre a Key znovu sešli k příležitosti jediného koncertu v Drážďanech a poté usoudili, že Skinny Puppy ještě neřekli poslední slovo. Jejich nový zvuk, který lze slyšet v prvním videoklipu Skinny Puppy od roku 1996 nazvaném Pro-Test, je o poznání rockovější než jejich starší materiál, přesto zavdal na plno silných skladeb. Ty zatím nejnovější najdete na albu Mythmaker z roku 2007.

Vydání dalšího alba bylo vloni pozdrženo finančními problémy vydavatelství SPV, přesto je plánováno na tento rok. Skinny Puppy v mezičase koncertují a jistě i jejich čeští fanoušci budou mít příležitost slyšet nové skladby v živém podání. Skinny Puppy totiž přijedou hrát do Lucerna Music Baru již 12. srpna.

tz