ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 4916 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Skupina Citron po dvaadvaceti letech

0 Redakce 4.5.2010

Legendární česká  rocková skupina Citron, která má na svém kontě přes milion prodaných nosičů, se po více než dvaceti letech vrací s novým albem. Aktuální nahrávka se jmenuje Bigbítový panbů a kapela ji natočila ve své nejsilnější sestavě, takřka kompletně v té, jež nahrávala desku Plni energie z roku 1986.

Za mikrofon se tedy postavil zpěvák Stanislav Hranický, kytary měl na starosti Jarda Bartoň, baskytaru Václav Vlasák a za bicí se posadil Radim Pařízek. Chyběl jen kytarista Jindřich Kvita, který zemřel v roce 1997. Na nahrávce je však zastoupen jako textař. Kapela totiž použila jeho starší text s názvem Hroší kůže.

Album vznikalo střídavě  v Divadle Stará střelnice v Hranicích a v ostravském studiu Citron zhruba rok pod dohledem amerického producenta Stevea Walshe (např. Erasure), jenž nahrávku také smíchal. Konečný mastering měl na starosti zvukový inženýr Casey Wood (např. Mark Knopfler).

„Pokud nepočítám best of desky, tak naposledy jsme nahrávali desku Radegast v roce 1988. To znamená, že naši fanoušci čekali dvaadvacet let,“ říká kytarista Bartoň.

Nová nahrávka podle něj oficiálně vyjde ve středu 5. května. Ve stejný den ji kapela Citron pokřtí v pražském Hard Rock Cafe. Kmotry budou zpěvák Kabátu Pepa Vojtek nebo americká kytaristka a zpěvačka Janet Robin z kapely Precious Metal, která se jako jediná žena může pochlubit tím, že byla studentkou Randyho Rhoadse, kytaristy Ozzyho Osbourna.

„Během večera zahrajeme i písničky z nové desky. Zemřelého Jindru Kvitu na živých vystoupeních nahradí kytarista Jirka Šperl,“ dodává baskytarista Vlasák.

tz