ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 7250 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Žádné oslavy nebudou, Rolling Stones nevystoupí

0 Redakce 15.3.2012

Rolling Stones letos koncertovat nebudou. Řekl to nyní kytarista Keith Richards v rozhovoru pro americký magazín Rolling Stone a zazdil tak jednu velkou naději hudebních fanoušků na celém světě.

V prosinci loňského roku to vypadalo ještě nadějně. Členové britské skupiny dobře věděli, že jestliže v roce 2012 oslaví padesát let existence, měli by se vypravit na koncertní turné, přinejmenším uspořádat několik výročních koncertů. Právě v tom měsíci se měli sejít a diskutovat o tom, zda toho budou při svém pokročilém věku a rozložení sil v kapele schopni.

V rozhovoru pro německý deník Frankfurter Rundschau tehdy kytarista Keith Richards sebejistě prohlásil, že kapela jistě něco podnikne.  „V těchto dnech se setkáme, budeme zkoušet a uvidíme, kam nás to zavane. Nejde o to rozhodnout se, zda něco podnikneme. Jde pouze o to, co se rozhodneme udělat.

Dohodli jsme se ale, že určitě něco uděláme. Ještě nevím, jestli nahrajeme nové písně. Hlavní je, že si opět zahraju s Charliem Wattsem, to je vše, co chci.“

V té době však už měl problém s kolegou Mickem Jaggerem, který se na něho zlobil za to, že se o něm v některých pasážích nepěkně zmínil ve své autobiografické knize. Média dokonce psala, že ti dva spolu nemluví – což nedělalo dobrou výchozí pozici pro dohodu ohledně koncertního turné. Sami aktéři údajného sporu byli ale zdrženlivější a diplomatičtější, tudíž celou věc raději nekomentovali.

Nyní je jasné, že ať už to bylo jakkoliv, skupina Rolling Stones letos na turné nevyjede. Ba co víc, neuskuteční ani příležitostné koncerty, o nichž šla na přelomu loňského a letošního roku řeč jako o nejpravděpodobnější variantě oslav padesáti let. Připomeňme, že svůj první koncert odehrála 12. července 1962 v londýnském klubu Marquee.

Keith Richards v rozhovoru pro Rolling Stone řekl, že „realističtější je hovořit o nových koncertech až v roce 2013.“ Tím je vše řečeno. Tím spíš, když dodal: „Momentálně nejsme připraveni.“

Časopis Rolling Stone ovšem cituje i nejmenované zdroje, podle nichž není možné koncerty uskutečnit kvůli obavám o Richardsovo zdraví. „Nechtějí dělat ucelené turné,“ tvrdí nejmenovaný zdroj z branže. „Nechtějí cestovat a jsou tu také obavy ohledně Keithova zdraví.

Richards si během posledního turné Bigger Bang v roce 2006 na Fidži poranil hlavu, když spadl z palmy. Zrušena tehdy musela být část šňůry včetně koncertu v Brně. Ve hře ale údajně mohou být i jiné zdravotní potíže, o kterých mediální svět zatím nemá tušení.

Rolling Stones alespoň na svých webových stránkách oznámili, že letos v září, při příležitosti oslav 50. výročí vzniku, bude uveden dokumentární film, v němž režisér Brett Morgen zmapoval historii skupiny od jejích počátků.

Podle magazínu Rolling Stone spolu členové kapely naposledy hráli v londýnském studiu. Byl u toho údajně i baskytarista Bill Wyman, sice poprvé od svého odchodu od kapely v roce 1992.

Hráli jsme hodně blues a skladby jako Some Girls a podobné věci,“ potvrdil zpěvák Mick Jagger. „Šlo to velmi dobře.

To však pro dychtivě čekající fanoušky v podstatě nic neznamená. Kapela bude oslavovat skromně a na pódia se zřejmě vypraví až příští rok. Toť, bohužel, vše.

JAROSLAV ŠPULÁK